Thursday, August 16, 2018

UserWeb.Ro – Blog IT

Informatii din domeniul web si tehnologie

Procesor APU mari rapid cu 20% fara overclock

Posted by UserWeb On February 8, 2012 ADD COMMENTS
Inginerii de la Universitatea North Carolina au reusit sa sporeasca cu peste 20% performantele unui procesor APU de la AMD. Se pare ca aceastia nu au folosit overclok iar imbunatatirea  a fost atinsa doar cu un upgrade de software.
Tehnologia APU de la AMD presupune integrarea procesorului (CPU) in acelasi cip cu procesorul grafic (GPU), dar, in mod normal, CPU-ul nu comnuica aproape deloc cu GPU-ul. Cercetatorii, insa, au reusit sa faca o legatura mai puternica intre CPU si GPU si au profitat de punctele forte ale fiecaruia.
Ca sa reuseasca imbunatatirea performantei cu 20% cercetatorii au redus unitatea de decodare din CPU iar GPU-ul a devenit unitatea de calcul principala. Acest sistem functioneaza foarte bine deoarece CPU-ul este, in general, foarte bun la captarea datelor din memorie iar GPU-ul este in esenta o monstruoasa unitate floating point (o unitate floating point este un coprocesor matematic care se ocupa doar cu operatii matematice). Practic, acest lucru inseamna ca CPU-ul se concentreaza sa proceseze doar informatiile de care are nevoie GPU-ul; asadar, lista de lucru a GPU-ului ramane plina si de aici reiese performanta sporita cu 20%.
Dar din pacate detaliile exacte ale experimentului nu se cunosc inca. Un lucru este sigur cercetatorii de la North Carolina au reusit sa atinga aceasta performanta doar prin metode software. Probabil, echipa si-a dezvoltat propriul driver care ne permite sa folosim APU-ul in acest mod.
In conferinta de presa, facuta dupa acest experiment, nu se precizeaza daca sistemul de operare sau jocul x ruleaza cu 20% mai rapid, ceea ce a fost sugerat este faptul ca aceasta performanta reiese de la un benchmark sintetic, dezvoltat chiar de acesti cercetatori.
Mai multe detalii vom afla in 27 februarie cand va avea loc Simpozionul International High Performance Computer Architecture.
Stim ca AMD a fuzionat aceste doua procesoare exact peentru acest motiv, iar acestia au un mare avantaj fata Intel  in ceea ce priveste GPU-urile. Dar aceasta nu inseamna mare lucru daca acestia nu  dezvolta software care sa ne permita sa profitam de performantele GPU-ului. Vestea buna pentru AMD este faptul ca Intel nu are nimic asemanator cu APU si nici nu a declarat ca intentioneaza sa aiba in viitorul apropiat, ceea ce inseamna ca AMD are cativa ani sa vada unde va duce HAS (Heterogeneous System Architecture).
Dar daca aceasta inbunatatire a vitezei cu 20% este posibila si va fi disponibila pietei atunci AMD ar putea sa mai aiba inca o sansa in razboiul cu Intel.

Leave a Reply