Thursday, August 16, 2018

UserWeb.Ro – Blog IT

Informatii din domeniul web si tehnologie

Daca esti una din persoanele care pana acum isi doreau un televizor 3D cat se poate de mare, afla ca din 2014 s-ar putea sa iti doresti ceva foarte mic si anume sa vezi lumea printr-un set de lentile de contact 3D. Comapnia care dezvolta aceste lentile, Innovega declara ca, prin intermediul acestor lentile, se incorporeaza mici ecrane 3D direct pe globul ocular uman.

Lentilele functioneaza impreuna cu un set de ochelari, foarte usori, in care este integrat un ecran transparent.

Steve Willey a declarat, pentru Innovega, ca experienta cu astfel de lentile este echivalentul a unui televizor cu o diagonala de 240 de inch (aproximativ 6 metri) vazut de la o distanta de 3 metri.

Aceste lentile, care se pun direct pe globul ocular, impreuna cu setul de ochelari au fost proiectate, cu tehnologii nanometrice, si sunt gandite sa functioneze ca un dispozitiv avansat de focalizare. Cu acest set se presupune ca vom putea focaliza obiectele aflate la o distanta foarte mica simultan cele foarte indepartate.

O alta abilitate interesanta a acestor lentile este faptul ca se vor putea conecta la smartphone-urile noastre, sau la diferite console de jocuri portabile, si vor putea furniza imagini, de pe acestea, direct in fata noastra. Compania si-a propus sa includa si o caracteristica care sa permita suprapunerea informatiilor din lumea digitala peste lumea pe care o cunoastem.

Trebuie specificat ca ideea a fost dezvoltata initial de catre agentia de cercetare militara numita DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) din Statele Unite. Iar acestia au gandit lentilele pentru soldatii americani. Lentilele trebuiau sa le ofere o perspectiva mai buna a campului de lupta impreunca cu o atentie sporita si in plus centrul de comanda primea date live din teren.

Acum DARPA lucreaza impreuna cu Innovega la lentilele “iOptik”. DARPA a declarat ca aceste lentile de contact transforma vederea normala intr-o vedere panoramica si permit utilizatorului sa intre intr-o realitate virtuala fara sa fie nevoiti sa foloseasca aparaturi mari. Asadar in locul castilor supradimensionate, pentru realitate virtuala, imaginile digitale sunt proiectate pe un ecran foarte mic si plin de culori.

Innovega ne informeaza ca lentilele in sine nu necesita energie electrice, asadar pot sta, in siguranta, pe globul ocular. Acestia mai cred ca lentilele vor avea un mare succes deoarece exista deja foarta multe persoane care folosesc lentilele de contact clasice.

Asadar se pare ca acest proiect urmareste sa dezvolte noi capacitati de calcul si de explorare a imaginilor, sa implementeze noi tehnologi hardware si software de care sa ne bucuram in viitorul apropiat.

Leave a Reply