Thursday, August 16, 2018

UserWeb.Ro – Blog IT

Informatii din domeniul web si tehnologie

Archify salveaza datele de navigare pentru noi

Posted by UserWeb On February 7, 2012 ADD COMMENTS

 Toti am avut probleme cu regasitul unor informatii pe care le-am vazut, candva, pe  Internet. Ei bine se pare ca cineva sa gandit la noi si a lansat un mic proiect numit Archify.

Acum probabil ca va intrebati ce este Archify mai exact? acesta este un plugin ce se instaleaza in binecunoscutele brwosere, cum ar fi Internet Explorer, Mozila Ffirefox, Google Chrome sau Safari. Odata instalat acesta salveaza toate datele de navigare, iar, daca dorim, acesta mai poate salva update-uri si mesaje de la retelele de socializare.

Archify este defapt o arhiva a datelor de navigare, care indexeaza continutul vizualizat si in plus acesta mai face un screenshot la fiecare pagina vizitata. Aceste lucruri ne permit sa revedem informatia exact cum am vazut-o prima data.

Archify are trei fondatori din Viena, Gerald Back, Max Kossatz si Walter Palmethofer. Acestia au avut mai multe proiecte dar le-au vandut anul trecut pentru a-si concentra eforturile pe Archify. Momentan este lansata doar o versiune beta care este privata, dar se asteapta sa se lanseze si o versiune oficiala in cursul anului acesta.

Pentru a putea folosi Archify trebuie reusim sa facem un cont si pe urma sa ne instalam pluginul pe browserul nostru preferat. De mentionat este faptul ca, momentan, nu putem sa ne creem pur si simplu un cont ci trebuie sa ne punem numele pe o lista de asteptare datorita faptului ca acest plugin este o varianta beta privata.

Acesta fiind un plugin se comporta ca atare si lucraza in background, facandu-si treaba fara sa ne deranjeze. In momentul in care inseram niste cuvinte cheie in motorul de cautare  va aparea o mica fereastra care ne informeaza daca aceleasi cuvinte cheie au mai fost cautate si sunt deja incluse in arhiva contului Archify. Dar, de asemenea, putem cauta ,in orice moment, si direct in baza de date a contulului nostru de Archify. Acest plugin mai permite filtrarea rezultatelor cautarii pentru a include doar istoricul motorului de cautare sau contul unei retele de socializare gen Facebook sau Twitter. De asemenea permite introducerea perioadelor de timp, inclusiv ziua, saptamana si luna pentru a usura cautarea.

Rezultatele cautarii mai permit stergerea anumitor arhive, sau partajarea acestora cu ajutorul diferitelor retele de socializare.

Trebuie mentionat faptul ca Archfy nu inregistreaza paginile care au protocolul de securitate https, in fond majoritatea persoanelor nu doresc sa-si salveze datele contului de homebank sau alte conturi de gestionare a banilor care folosesc, de obicei, aceste protocoale..

Totusi si anumite retele de socializare folosesc, mai mult sau mai putin, aceste protocoale dar Archify permite conectarea cu conturile anumitor retele de socializare, iar in momentul in care va conectati la acesta cu un asemenea cont atunci Archify va arhiva automat toate update-urile si mesajele prietenilor chiar si mesajele care sunt transmise de catre noi, iar toate acestea se intmpla fara a fi nevoie sa accesam pagina retelei de socializare.

Un lucru interesant este faptul ca toata activitatea de navigare este salvata in contul de Archify, asadar indiferent de ce browser sau browsere folosim toata activitatea online va fi arhivata si centralizata pe serverele cloud de la Archify. Bineinteles acest lucru se intampla doar din momentul in care ne instalam pluginul si ne logam pe Archify.

Dezvoltatorii inca lucreaza la acest proiect ceea ce inseamna ca vom avea parte de o multime de update-uri. Acestia au dezvaluit, recent, ca lucreaza la o noua versiune care va avea posibilitatea de arhivare a pozitiei geografice, care va putea fi folosita drept criteriu de sortare. Asadar ,in viitorul apropiat, vom avea posibilitatea sa cautam anumite informatii pe care le-am vazut intr-o anumita zi dintr-o anumita locatie.

In ceea ce priveste costul conturilor Archify, dezvoltatorii ne-au asigurat ca varianta de baza a conturilor va fi gratuita, si va ramane gratuita atata timp cat va trai proiectul. Dar in lunile urmatoare se vor fi adauga noi caracteristici, filtre si etichete, iar unele din acestea vor fi disponibile doar in baza unui cont premium. Totusi, pe durata versiunii alpha si beta toate acestea vor fi gratuite pentru toata lumea.

Archify este cu siguranta un proiect interesant, si se pare ca face exact ceea ce pretinde. Desigur aceasta este, deocamdata, o versiune beta, inca in dezvoltare, si este normal sa existe si bug-uri, spre exemplu: in unele versiuni de Firefox plugin-ul nu se poate instala, dar in viitorul apropiat toate acestea vor fi reparate. Toate aceste mici probleme vor  disparea odata cu dezvoltarea plugin-ului.

Ce mai trebuie mentionat este faptul ca acest plugin ar putea afecta puterea de procesare a calculatorului. Plugin-ul nu este sesizat in momentul in care inregistreaza datele de navigare dar poate crea dificultati in momentul in care decidem sa vedem ce date de navigare a inregistrat. Dar aceste lucruri nu sunt asa sesizabile in momentul in care avem un calculator putin mai performant.

Leave a Reply