Thursday, August 16, 2018

UserWeb.Ro – Blog IT

Informatii din domeniul web si tehnologie

Apple a lansat Mac OS X 10.8 Mountain Lion beta

Posted by UserWeb On February 17, 2012 ADD COMMENTS
Daca multi dintre voi va doreati iOS pentru desktop in sfarsit o sa-l primiti deoarece Apple a lansat ieri, 16 Februarie, varianta beta sistemul de operare Mac OS X 10.8 Mountain Lion. Acesta este prima schimbare majora pe care o face Apple de la versiunea 10.7 iar aceasta va aduce o multime din aplicatiile iOS direct pe desktop.
Odata cu introducerea acestor aplicatii vor disparea traditionalele aplicatii ca iChat, dar acestea vor fi inlocuite cu Messages, Notes, Reminders, se va introduce chiar si Game Center pentru Mac. Asadar acestea mimeaza aplicatiile de pe dispozitivele iOS si anume iPhone, iPad, iPod. De asemenea am descoperit ca vor fi introduse si Notification Center si va fi integrat si AirPlay.
Avand in vedere ca sistemul de operare este lansat sub forma beta acesta este disponibil, deocamdata, doar pentru developeri dar ne asteptam ca pana in toamna Apple sa perfectioneze platforma si sa ne incante si cu versiunea oficiala.
Analizele actuale arate ca Macul este pe val, vanzarile de mac au crescut in ultimele 23 de trimestre fata de vanzarile de PC-uri. Adevarul este ca nimeni nu a crezut ca Apple se va grabi atat de mult sa lanseze o noua versiune a celebrului sistem de operare, la doar sapte luni dupa incredibilul succes cu Lion, dar cu siguranta aceasta miscare va propulsa mai sus vanzarile de Mac in defavoarea PC-urilor.
Pe langa faptul ca pe OS X Mountain Lion vom vedea o serie de aplicatii noi a caror versiuni mai simplificate le regasim si pe iDevice-uri, iCloud va fi de asemenea o componenta importanta din noul OS X 10.8. Practic, cu iCloud, orice notita, contact, reminder, calendar, email sau document care ajunge pe Mac este sincronizat automat cu toate dispozitivele Apple pe care le aveti in dotare. Asadar daca adaugati, stergeti sau modificati ceva pe vreun dispozitiv nu va trebui sa tineti minte versiuni diferite de documente pentru ca totul se va sincroniza automat fara nici un fel de interventie din partea utilizatorilor.
Apple a introdus si GateKeeper, o alternativa pentru Mac a aplicatiei Security Essentials de la Microsoft.
Cu ajutorul acestei aplicatii, Mountain lion urmareste sa faca mai sigura instalarea software pentru utilizatorii Mac. GateKeeper permite alegerea a trei nivele de securitate simple, primul in care este permisa doar instalarea aplicatiilor din Mac App Store, al doilea permite instalarea aplicatiilor atat din Mac App Store cat si aplicatiile dezvoltate si semnate de catre developeri, iar al treilea dezactiveaza sistemul de securitate GateKeeper si se pot instala orice fel de aplicatii. Dar cu totii stim ca nu este indicat sa dezactivati sistemul de securitate si ar fi de preferat sa selectam optiunea doi care ne permite sa instalam aplicatii atat din Mac App Store cat si aplicatiile dezvoltate si semnate de catre developeri. Dar daca totusi dorim sa instalam o aplicatie care nu este semnata digital, si este blocata de GateKeeper, putem s-o instalam cu combinatia Control-Click, aceasta actiune va deschide o casuta de dialog care ne va permite instalarea aplicatiei dorite.
Dar sistemul de operare nu este imbunatatit doar in ceea ce priveste securitatea Apple a perfectionat si partajarea informatiei cu ajutorul Share Sheet. Aceasta optiune o vedem peste tot in sistemul de operare Mountain Lion iar cu ajutorul acestei optiuni putem partaja siteuri, documente, poze, videocluputi direct pe Twitter, Vimeo, Flickr, AirDrop, Messages sau chiar le putem trimite pe mail printr-un simplu click. De asemenea Mountain Lion are integrat in nucleu suportul pentru conturile noastre de Twitter, Vimeo, Flickr si AOL ramane de vazut daca in varianta oficiala va fi inclus pe lista si Facbook, dar acest lucru este improbabil datorita divergentelor dintre Apple si Facebook.
Dupa cum am mentionat mai sus Apple a decis ca o sa ne luam ramas bun la iChat deoarece acestia considera ca aplicatia a avut nevoie de o revizie. Din aceasta revizie a rezultat un “iMessages” pentru Mac. Acest iMessages de fapt se numeste simplu Messages si permite utilizatorului sa se conecteze cu ID-ul Apple si sa inceapa convorbirea atat cu utilizatorii de iOS cat si cu utilizatorii de Mountain Lion de pe desktop sau macbook. Dar de asemenea aplicatia Messages suporta si conturile de AIM, Yahoo, Google Talk si Jabber, asadar este tot un fel de iChat dar cu putine ajustari incorporate de la Imessages.
Iar partea frumoasa este ca datorita iCloud putem sincroniza convorbirile noastre intre dispozitivele cu iOS si Macul nostru cu sistemul de operare Mountain Lion. Asadar putem incepe o dicutie pe iPad sa o continuam la o cafenea de pe iPhone-ul nostru si o terminam acasa de pe Mac-ul nostru. In plus daca conversatia prin text nu este destul de eficienta pentru dumneavoastra chatul poate fi schimbat cu FaceTime pentru conversatii audio-video.
Din fericire Apple s-a gandit si la persoanele care isi organizeaza viata cu ajutorul Reminders si Notes. Iar aceste aplicatii la fel ca si celelalte se vor sincroniza cu dispozitivele noastre cu iOS asadar notificarile create de pe iPhone vor fi vizibile si de pe Mac.
Daca va placut in mod special Notification Center de pe iPhone, iPad sau iPod atunci veti fi bucurosi sa auziti ca acesta a fost portat si pe Mountain Lion. Acest sistem va permite sa vedeti toate mesajele si alte notificari printr-o singura privire.
Acesta va fi plasat in coltul din dreapta sus lenga pictograma Spotlight din bara de meniuri. Dar il veti putea accesa si mai simplu printr-un simplu gest glisand cu doua degete de la dreapta spre stanga pe touchpad. Acest gest ne va accesa Notification Center si ne va arata tot ce a aparut nou de la ultmia accesare a acestuia. Acesta va fi la fel de configurabil ca cel de pe iOS asadar puteti selecta ce fel de alerta doriti sa primiti. Puteti sa alegeti bannere, alerte, bannere care sunt afisate pentru o scurta perioada de timp si apoi dispar automat sau puteti sa alegeti sa nu fiti notificat.
Toate acestea sunt bune si frumoase dar pe fanii jocurilor de iOS ii va incanta cel mai mult Game Center pentru Mac care a reusit sa conecteze gaming-ul dintre desktop si dispozitivele iOS. Aceasta aplicatie permite utilizatorilor sa-si gaseasca prietenii, sa descopere jocurile pe care acestia le joaca, sa vada jocurile recomandate pentru ei, sa acceseze clasamentul pentru asi vedea progresele.
Acestia cu siguranta vor numara zilele pana cand va fi lansata versiunea oficiala a sistemului de operare Mac OS X 10.8 Mountain Lion.

Leave a Reply